Termesztett fajták

 

 

Polka

Polka málna. Könnyen termeszthető málnafajta. Kedveli a termékeny, laza, vízáteresztő, sík talajt valamint a napos, szélcsendes helyet.

Vízkedvelő növény, a termelés szinte elképzelhetetlen öntözés nélkül, de kerülni kell a túlöntözést a pangó vizet. Ültetés előtt ajánlott a talajtrágyázás, négyzetméterenként legalább 0,2-0,5 kg érett marhatrágya javasolt. A töveket ajánlatos az ültetést megelőző 1 éjszakára vízbe helyezni, úgyhogy a gyökerek vízben legyenek. Az elültetendő töveket telepítéskor vissza kell vágni, hogy 15 cm mélyen legyenek a talajban, és 5 cm legyen a talaj felett. Sortávolsága ültetvényben 3-3,5 m házi kertben 1,5 m, tőtávolság 40-50 cm.

Hamar besűrűsödik, gyümölcseit az új hajtások hozzák. Viszonylag erős növekedésű, szárai merevek, kissé íveltek kb. 150-180 cm magasra növekednek. Függetlenül attól, hogy tavasszal vagy ősszel ültettük már az ültetetést követő első évben terem. Termésmennyisége az első évben fedezi a palánták árát és a munkaköltséget. Az első virágok akkor jelennek meg, ha eléri a magassága a kb: 150 cm-t. A virágzás a növény tetején kezdődik és késő őszig tart. A növényen mindig vannak virágok, gyümölcsök és zöld lomb. Időjárástól függően július végén, augusztus közepén kezdenek az első gyümölcsök érni és kezdődik a málna szedése, mely az első fagyokig tart. A teljes gyümölcsmennyiség a második harmadik évtől várható, optimális esetben kb: 2.5 kg/bokor. Érési időszakban minden második vagy harmadik napon ajánlott a szedése.

Miután az első fagyok megjelennek a hajtások elszáradnak, megkezdődik a nyugalmi időszak. 2 hét múlva le áll a nedvkeringés ilyenkor kell a talaj felett 5 cm-re visszavágni. Bogyói nagyok (6,6g átlagsúlyúak). Ami a növény védelmet illeti, minimális védelem szükséges. Általában ellenáll a betegségeknek és a kártevőknek, ebben különbözik a többi málnától. A talaj tisztántartására első évben a kapálás ajánlott, gyomirtózni a 2.-3. évtől lehet. A hajtások levágása csökkenti a kártevők és betegségek előfordulásának feltételeit. Biogazdálkodásra is alkalmas. A málna hozama a 10. évtől csökken, ilyenkor ajánlott kivágni és mást telepíteni a helyére.

Télállóság: Zóna 4a -34.4 °C.

 Fertődi zamatos

Fertődi zamatos málna. Életerős, nagyon erős növekedésű, bőségesen sarjadzó, kiváló megújuló képességű málna fajta. Vesszői sárgásbarnák, közepes vastagok, mereven felállók, csúcsuk lehajló, kéregrepedésre nem hajlamosak. A Fertődi zamatos málna nagyon jellegzetes málnaízzel rendelkezik, viszonylag ellenálló a vesszőbetegségekkel szemben is, azon kívül nagyon jó gurulós minőséget ad.
A Fertődi Kutató Állomásán Kollányi László és munkatársai állították elő.
1986 óta gyorsan növekszik a részaránya a telepítésben.
Életerős, nagyon erős növekedésű, bőségesen sarjadzó, kiváló megújuló képességű fajta. Vesszői sárgásbarnák, közepes vastagok, mereven felállók, csúcsuk lehajló, kéregrepedésre nem hajlamosak.
Hajtásai a hazai hideg teleket fagykárosodás nélkül elviselik. Rügyfakadása késői. Középkésői érésű fajta. Évről évre kiegyenlítetten terem, termésbiztonsága kiváló.
Rezisztens a pollennel terjedő RBDV vírusfertőzéssel szemben.
Jó kemény húsa friss fogyasztásra kiváló, de jó gurulós kihozatala miatt mélyhűtésre, sötét színe miatt konzervipari felhasználásra, üdítőital gyártásra is nagyon jól használható. 

 

 

Fertődi kármin

MgSzH besorolás: szaporításra engedélyezett, árufajta. Fajtakód: 303262.

Canby (Viking x Llyold George) x {R. Mohacsyanus x (Malling Promise x (Superlativ x Llyold George))}, röviden Canby (F. 27) x F. 6210/120. Dr. Kollányi László és munkatársai, Fertődi Kutató Intézet. Keresztezve 1987, minősítve 2000.

Középerős növekedésű, egyenesen felálló vörösesbarna vesszőjű fajta. Sarjai kissé hamvasak; a teljes hosszukban, a napos felükön pirossal bemosottak; alul erősen, felette végig közepesen, - barnás lila - tüskékkel borítottak. Sarjadzó képessége gyenge-közepes. A levelei a szőrözöttség miatt ezüstös zöldek; közepesen ráncoltak, három részlevélkéből állók, a sarjak végén kissé antocianinos elszíneződésűek. A virágtengely horgos mirigyszőrökkel elszórtan terített. Télálló képessége jó. Öntözés nélkül is megbízhatóan terem. Vesszőfoltosságra nem fogékony. A pollennel terjedő RBDV vírusfertőzésre érzékeny. Korai érésű, június első harmadába kezd érni, a szezon július közepéig tart, 8-10 szedést igényel. Igen bőtermő, kiegyenlítetten terem. Íze gyengén savas, kellemes édes, kiváló málnazamatú. Sav/cukor aránya, 1/2.5-höz. Bogyója közepes méretű, tompa kúp alakú, jó konzisztenciájú, de ugyanakkor lédús. Színe világos piros, ezüstösen szőrözött. Részterméskéi nagyok. Állagát hosszan megőrzi, tárolhatósága jó. Géppel is betakarítható.

Konzervipari célra és friss fogyasztásra is megfelelő. Házi kerti és üzemi termesztésre egyaránt alkalmas fajta.

Clery

Jellemzői: a legkorábbi fajtánk, amely az elmúlt években kiváló gyümölcsminőségével hívta fel magára a figyelmet. Gyümölcse nagy, világos piros, illatos, jó ízű. Fólia alatti termesztésre kiváló, szabadföldön a második évben ad magas hozamokat.
Érési ideje: május közepétől június közepéig. 

Honeoye

Jellemzői: nagyon korai eper. Gyümölcse sötétbíborvörös, nagy kúp alakú, felülete sima, csillogó. Húsa sötétvörös, kemény. savanykásan édes, aromás. Jól szállítható, nem érzékeny. Friss fogyasztásra, fagyasztásra nagyon jó.
Érési ideje: május közepétől június végéig. 

Malga folytontermő szamóca

Újfajta , nagy hozamú folyton termő eperfajta. Termései sötétpiros színűek, megnyúltak. Egy bokor 1,2 kilogramm termésre is képes. Gyümölcshúsa kemény, édes, és jól tárolható.

Míg az egyszer termők egy nagy hullámban, május végétől június végéig érlelik nagy, ízletes gyümölcseiket, a folyamatosan termők a nyári első nagyobb termésük után még többször teremnek egészen októberig, a fagyok beálltáig.

Ezek a fajták nagy része öntermékenyülő, önállóan is termést hoznak. A fajták bővítésére leginkább azért van szükség, hogy kora nyártól egészen őszig élvezhessük ennek a közkedvelt bogyós gyümölcsnek az egyedi, aromás ízét.


Idézett forrásmunkák

1.https://www.profifaiskola.com/noevenykatalogus/cserjek-bokrok-rozsak/polka-raspberry-/-polka-malna/flypage.tpl.html
2.https://www.tuja.hu/webaruhaz/fertodi-zamatos-malna.html
3.https://www.gykut.hu/index.php?product_id=122&page=shop.product_details&category_id=1&flypage=flypage.tpl&option=com_virtuemart&Itemid=108